Lomailimme heinäkuussa Tanskassa ideana kiertää maata omalla autolla. Matka alkoi Silja Serenadella Helsingistä Tukholmaan. Tukholmasta jatkoimme E4-tietä Norrköpingin, Linnköpingin ja Jönköpingin kautta Malmöön. Ruotsissa tiet ovat erinomaisessa kunnossa ja reilu 600 kilometrin matka taittui jouhevasti paria liikennetukkoa lukuunottamatta muutamalla ruoka- ja dieseltankkauksella.

Reittivalinta Tanskaan oli selkeä, koska halusin kokea 16 kilometrin mittaisen Juutinraumansillan Malmöstä Kööpenhaminaan. Tämä tietysti juontuu tanskalaisesta Silta-sarjasta, jota seurasin televisiosta. Ja kyllä kannatti – silta oli hieno kokemus!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Osa Juutinrauman sillan ylityksestä taittui neljä kilometriä pitkässä tunnelissa.

KÖÖPENHAMINA

Yövyimme kaksi yötä AC Hotel Bella Sky Copenhagenissa, joka sijaitsi noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Keskustaan pääsi kätevästi metrolla ja asemalle oli vajaan kilometrin kävelymatka hotellilta.

Yksistään hotelli on hieno elämys ja hotellin sisustuksesta löytyy paljon tanskalaista designia ja kauniita  yksityiskohtia. Aamupala oli kattavin, mitä olen hotelleissa nauttinut. Kasvissyöjätkin oli hienosti huomioitu, sillä noutopöydästä löytyi pinaattipiirakkaa, paistettuja tomaatteja, oliiveja, tuoreita hedelmiä ja marjoja sekä juustoja ja smoothieta. Nam!

Myös hotellihuone ansaitsee huomionsa. Yövyimme kakkostornissa ja huoneemme sijaitsi toiseksi ylimmässä eli 22. kerroksessa. Näkymät ikkunasta olivat huimaavat, kaukana häämötti myös meri. Huone oli modernisti sisustettu tanskalaisella designilla, kuten Louis Poulsenin AJ –lattia- ja seinävalaisimilla, Hayn AAC22-tuolilla sekä muilla lystikkäillä yksityiskohdilla, kuten golfpallon muotoisella saippualla kylpyhuoneessa. Hotellin läheisyydestä löytyy myös range ja golf-kenttä.

Se kaikkein oleellisin, miksi olimme Kööpenhaminassa, oli Coldplay, joka esiintyi Telia Parkenissa 5.–6.7. Meillä oli liput hankittuna ensimmäisen illan konserttiin. Konsertti oli paras, missä olen ikinä, koskaan ollut! Telia Parkenissa oli karkean arvioini mukaan 40 000 fania ja oli ilo olla yksi faneista. Chris Martin bändeineen teki illasta unohtumattoman.

IMG_6127
COLDPLAY, Kööpenhamina 2016.

Toivotimme Kööpenhaminalle heiheit ja ennen kuin matka jatkui Odensen kautta Aarhusiin, poikkesimme Louisiana Museum of Modern Art -taidemuseossa. Museo sijaitsee kauniilla rantatörmällä Humlebækin merenrantakaupungissa, noin 40 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen. Tutustuimme Poul Gernesin, Picasson Picasso before Picasso ja Illumination -näyttelyihin. Varsinkin Picasson työt aikaa ennen kubismia olivat mielenkiintoisia. Näyttely jatkuu myös museon pihapiirissä, josta löytyy patsaita ja muun muassa Poul Gernesin kuusi metriä korkea Pyramidi, jonka portaille oli mahdollista kiivetä tai vaikka huipulle saakka ihailemaan maisemaa.

Museosta löytyy myös iso myymälä, josta voi ostaa taidekirjoja, julisteita, vaatteita, koruja, kodin pientavaraa ja tanskalaista designia tuliaisiksi kotiin.

IMG_6134
Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

ODENSE–AARHUS

Tarkoituksemme oli jatkaa matkaa Kööpenhaminasta Møns Klintille, mutta säät eivät suosineet lomalaisia ja vettä tuli välillä kaatamalla, joten päätimme siirtää kalkkikallioihin tutustumisen seuraavaan kertaan. Ajoimme Odenseen, jossa nautimme herkulliset sushit Bar’sushissa ennen kuin matka jatkui Aarhusiin City Hotel Oasiaan, josta olimme varanneet aamulla huoneen yhdeksi yöksi.

Aarhus on Tanskan toiseksi suurin kaupunki ja se on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2017.

Pieni, vastaremontoitu minimalistinen Oasia sijaitsee Aarhusin ydinkeskustassa. Niin ikään pienestä, mutta viihtyisästä huoneesta löytyi Hästensin sänky ja Bang & Olufsenin taulu-TV, tanskalaista ja ruotsalaista designia rintarinnan. Löytyipä aamiasravintolan pöydiltä Marimekon punaiset Kivi -tuikutkin.

Aamupalan ja hotellilta uloskirjautumisen jälkeen kävelimme puolen kilometrin matkan ARoSiin (Aarhus Museum of Modern Art), jossa riitti katsottavaa yhdeksässä eri kerroksessa. Näytillä oli muun muassa amerikkalaisen Robert Mapplethorpen valokuvia sekä brittiläisen Grayson Berryn keramiikkataidetta ja valtavia, kudottuja kuvakudoksia. Hieno kokemus oli kiertää museon ylimmässä kerroksessa oleva 360º -muotoinen Your Rainbow Panorama, jonka sateenkaaren väriset lasiseinät värjäsivät Aarhusin kaupungin eri sävyillä sitä mukaan, kun pyöreässä panoramassa eteni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ARoS, Aarhus Modern Art of Museum.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museon alakerrasta löytyy australialaisen Ron Mueckin 4,5 metriä korkea The Boy –veistos. Veistos on mittasuhteiltaan valtava ja painaa 500 kiloa. Kuinka yksityiskohtaisesti Mueck onkaan pojan luonut – varpaat, sortsien rypyt, kaikki. Patsas on niin todellinen, että voi melkein kuvitella, kuinka jättiläispoika nousee kyykkyasennostaan koko valtavaan pituuteensa!

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ARoSin sisääntuloaulassa seisoi ihmispatsas valkoisessa asussa, kukat käsissään hievahtamatta paikoillaan koko sen ajan, jonka viivyimme museoissa. Patsas herätti ansaittua huomiota ja kiinnostusta. Asettuipa eräs vanhempi naishenkilö patsaan vierelle kuvattavaksi ja nipisti tätä samalla kädestä, tunnustellakseen, onko tämä elävä vai ei. Ei mennyt kauaakaan, kun museon vartija kiiruhti paikalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näyttelyssä vierähti useampi tunti ja kierroksen jälkeen söimme herkulliset kanatuorejuustorucolasmørrebrødit museon ART Caféssa ennen kuin jatkoimme kaupungille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKAGEN

Aarhusista matka jatkui kohti Skagenia. Olimme viikon aikana varanneet hotellit sitä mukaan, kun matka taittui, mutta tällä kertaa eteen tuli pikku ongelma – kaikki Skagenin keskustan yöpymispaikat olivat täynnä.

Lopulta löysin noin kuuden kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan Hotel Ingerin, joka oli pikemminkin Bed & Breakfast -paikka kuin hotelli. Talo oli siisti, mutta vanha ja kaipasi remonttia. Nainen, jonka tapasimme vastaanotossa, kertoi, että hänen anoppinsa on pitänyt hotellia 40 vuotta ja nyt hän tyttärensä kanssa jatkaa toimintaa. Talo oli hiljainen ja mietin, mahdammeko olla ainoat asiakkaat.

Yö oli rauhallinen, mistään ei kantautunut ääniä ja aamupalalle saapuessamme ”ravintolassa” ei näkynyt muita kuin vastaanotossa ollut rouva tyttärensä kanssa aamiaisella. Seisovasta pöydästä löytyi montaa eri lajia makkaraleikkeitä, mutta ei mitään kasvissyöjälle, ei edes tomaattia ja kurkkua…

Uloskirjautuessamme vastaanottotiskiltä näki aamiashuoneeseen ja muutamassa pöydässä istui asiakkaita, joten päättelin, että emme sittenkään olleet Ingerin ainoat yövieraat. Tästä kokemuksesta viisastuneena opin, että seuraavalla kerralla kannattaa Skagenin yöpyminen varata hyvissä ajoin etukäteen.

Skagenin hiekkaranta on upea! Tanskan kärjessä Pohjanmeri ja Itämeri kohtaavat ja moni muu meidän lisäksemme oli saapunut paikkaa ihailemaan. Osa tuli traktoribussilla ja osa käveli parin kilometrin matkan rantaviivaa pitkin. Rannan hiekka on valkoista ja hienoa kuin tiimalasissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päivä oli hyvin tuulinen, mutta löysimme mukavan, suojaisan hiekkadyynin, jonka kylkeen leiriydyimme, siinä tarkeni jopa sortseissa ja topissa. Vietimme rannalla kolmisen tuntia, kunnes jatkoimme keskustaan syömään tämän reissun viimeiset smørrebrødit.

Matkan päätösetappi oli Fredrikshavnissa, josta Stena Line kuljetti meidät takaisin  Ruotsin puolelle. Laivamatka Fredrikshavnista Göteborgiin kestää nelisen tuntia.

Mahtava Tanska-tournee! Viikossa ehti kokea paljon, yksi mieleenpainuvimmista tietysti Coldplay. Tanska on upea maa ja sinne on pakko palata uudelleen!

Save

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: