Tanskan jälkeen vuorossa oli vuorokauden vierailu Tukholmassa, jossa olin viimeksi käynyt noin 15 vuotta sitten!

Ajoimme Göteborgista yötä myöten Tukholmaan ja saavuimme Maude’s Hotel Enskedeen yhden aikaan yöllä. Hotellin pääovi oli lukossa, soitimme ovikelloa ja joku hotellin henkilökuntaan kuuluva avasi meille ulko-oven etänä. Aulasta löytyi nimellämme varustettu kirjekuori, jossa oli huoneemme avain odottamassa. Viihtyisä ja tilava huoneemme sijaitsi ylimmäisessä kerroksessa.

Maude’s hotel sijaitsee noin 10 minuutin metromatkan päässä keskustasta ja hotellilta asemalle  on kävelymatkaa noin sata metriä. Suosimme matkoilla pieniä ja rauhallisia hotelleja, jos keskustaan pääsee kätevästi metrolla tai junalla. Hotellin aamiainen on katettu alakertaan ja samassa tilassa on myös hotellin respa. Aamupala on mahdollista nauttia hienolla ilmalla myös ulkona terassilla.

Kaupungilla suuntasimme Fotografiska-museoon, jossa on 22.8. asti muun muassa Nick Brandtin Inherit the Dust -näyttely, Lars Nordinin kuvakokoelma Greta Garbosta The Image of Garbo ja Åke Ericsonin romanikuvia Non Grata (Not Welcome) sekä Brian Adamsin Exposed-näyttely. Joukosta löytyy myös suomalaisen valokuvaajan Aapo Huhdan Block-näyttely.

Nick Brandtin näyttely koostui hänen kuvaamistaan villieläimistä Afrikassa, jotka hän on  sijoittanut ympäristöön, jota ihminen on ajan saatossa muokannut. Mietin, että onko hän photoshopannut eläimet maisemaan, mutta ei. Brandtin eläinkuvat on vedostettu valtaville tauluille, jotka on istutettu maisemaan ja sen jälkeen kuvattu uudestaan. Näyttelyn ohessa esitetään havainnollinen ja mielenkiintoinen lyhytelokuva, joka kuvaa tätä projektia. Hieno näyttely, kannattaa tutustua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nick Brandt ”Inherit the Dust”, Fotografiska 2016.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”The Image of Garbo”, Fotografiska 2016.

Toisessa salissa oli esillä yrittäjä Lars Nordinin 20 vuoden ajalta keräämiä valokuvia Greta Garbosta ”The Image of Garbo”.

Minulle Garbo-näyttelystä selvisi, että Garbo eli koko elämänsä yksin ja varjeli tarkkaan yksityisyyttään. Hän oli hyvin tarkka ihmisistä, joita päästi lähelleen ja hyväksyi elämäänsä.

Museon toisesta kerroksesta löytyi Brayan Adamsin ”Exposed”-näyttely, jossa oli esillä kattava määrä Adamsin valokuvia tunnetuista näyttelijöistä ja artisteista. Erityisen koskettava oli Adamsin kuvasarja Wounded: The Legacy of War.

Fotografiskan kesänäyttely on upea ja sen ehtii vielä kokea, jos olet matkustamassa elokuussa Tukholmaan!

IMG_6750.JPG
Brian Adams ”Exposed”, Fotografiska 2016.

Loppupäivän vietimme kaupungilla Gamla stanissa. Valokuvasin vanhan kaupungin kapeita kujia, pidimme sadetta irlantilaisessa pubissa ja katselimme ihmisvilinää. Illaksi Tukholmaan saapui kunnon ukkosmyräkkä ja vettä satoi runsaasti. Onneksi olimme  siiheksi ehtineet jo palata hotellille.

Seuraavana aamuna metsästimme minulle uutta Efva Attlingin korvakorua, joista toisen olin kadottanut tällä reissulla. Matkasimme metrolla Östermalmstorgetille ja läheltä asemaa löytyi Efva Attlingin liike, josta sain kadonneen tilalle uuden. Edellisiltaisen sateen jälkeen edessä oli kaunis ja lämmin päivä, joten vietimme pari tuntia Norrmalmstorgilla terassilla nauttien cappuccinot ja cavat ennen kuin oli aika suunnata autolla kohti Silja Linen terminaalia.

Tukholman päässä auton kanssa laivaan siirtyminen ei tapahtunutkaan yhtä jouhevasti kuin Helsingissä ja jouduimme seisomaan autojonossa tunnin verran ennen kuin pääsimme ajamaan autokannelle. Mukava yllätys sen sijaan oli, että meidät oli laivan toimesta upgradattu ja pääsimme paluumatkalla deluxe-hyttiin, jossa ainakin äänieristys oli paljon parempi kuin 9. kannella. Tapahtumarikas lomaviikko takana ja paljon mukavia muistoja repussa oli mukava palata välillä kotiin.

Tukholma on kiva kesäkaupunki. En tiedä, miksi olen jättänyt sen niin monena kesänä väliin, matka taittuu kätevästi laivalla tai lentäen, joten luulenpa, että palaan sinne jo nyt aikaisemmin kuin vasta 15 vuoden kuluttua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: