Modernin taiteen edelläkävijän, japanilaisen Yayoi Kusaman (s. 1929) In Infinity -näyttely avautui lokakuussa HAMissa. Näyttely on laaja ja kokemisen arvoinen, sillä esillä on yli 200 Kusaman teosta, maalausta, veistosta sekä installaatiota. Osaa teoksista katsoja pääsee ihmettelemään ja ihailemaan kävelemällä niiden sisälle. Lukuisat peilit ja vesi heijastavat loputtomiin pilkkuja, värejä, kurpitsoja sekä palloja ja kaiken keskellä tulee tunne kuin sulautuisi osaksi tätä värien ja muotojen loistoa.

HAMin näyttely kattaa Kusaman töitä aina 1950-luvun alusta tähän päivään. Kusama on kärsinyt koko ikänsä erilaisista hallusinaatioista, peloista ja paniikkikohtauksista, joita hän työstää taiteensa avulla. Kusama on myös erittäin tuottoisa taiteilija, hän saattaa työskennellä teoksensa parissa jopa kaksi vuorokautta yhteen menoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kusama koki japanilaisen elämäntavan hyvin sääntökeskeiseksi ja rajoittavaksi ja hän muuttikin 28-vuotiaana Yhdysvaltoihin, jossa tunsi voivansa vapaammin toteuttaa itseään ja luomaan oman näköistään taidetta. Hän imi vaikutteita teoksiinsa 60-luvun hippikulttuurista, seksuaalisesta vapaudesta sekä feminismistä. Siellä hänestä tuli myös erittäin tunnettu ja suosittu taiteilija.

Vuosikymmenen vaihteessa Kusaman suosio Yhdysvalloissa kuitenkin hiipui ja koettiin, ettei hän yltänyt teoksissaan enää samalle tasolle kuin aikaisemmin. Kusama palasi Japaniin vuonna 1972 ja jatkuvien hallusinaatioidensa vuoksi muutti pysyvästi mielisairaalaan vuonna 1977. Kusama on jatkanut taiteen tekemistä sairaalasta käsin ja 87 vuoden ikäisenä hän maalaa yhä joka päivä.

Ainoa keino välttää nämä salavihkaiset haamut
on maalata tai piirtää ne, selvittää mitä ne ovat,
ottaa ne valtaani muistelemalla ja piirtämällä jokaisen,
joka välähtäen kiitää usvassa, uppoaa meren pohjaan,
herättää vereni tai yllyttää tuhoisaan raivoon.

– Yayoi Kusama

Kusaman teoksista välittyy hänen vahva kokeilunhalunsa. Taiteilija uskaltaa rohkeasti heittäytyä ja kokeilla erilaisia taiteen muotoja. Näyttelyn videopätkissä hän muun muassa ”istuttaa” kerperoita päänsä ympärille, asettelee vihreitä lehtiä alastomana makaavan miehen vartalolle, pilkuttaa puita ja itseään, täplittää kissoja. Pilkut ja pallot ovatkin Kusaman tunnetuin tuotemerkki ja ne edustavat hänelle aurinkoa ja energisyyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yayoi Kusama: Äärettömyyden peilihuone, Hymn of Life.

Kusaman toinen suosittu teema liittyy kurpitsoihin ja ensikohtaaminen kurpitsan kanssa oli hänelle hyvin merkittävä tapahtuma lapsuudessa:

Se alkoi heti puhua minulle eloisasti.
Se oli kasteesta märkä, sanomattoman houkutteleva
ja aristeli kosketusta…
Viehättävä ja hurmaava muoto lumosi minut.
Eniten minua viehätti kurpitsoiden aulis vaatimattomuus.

– Yayoi Kusama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yayoi Kusama: Giant pumpkins.

Yayoi Kusama: IN INFINITY
7.10.2016–22.1.2017
HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, 2. krs., Helsinki

2 kommenttia

  1. Päivitysilmoitus: VV4 – SIVURAIDE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: