img_3080
Amedeo Modigliani, 1884–1920.

Modigliani muutti Pariisiin 22-vuotiaana vuonna 1906. Hän vietti aikaansa taidemaalareiden, kuvanveistäjien, kirjailijoiden, runoilijoiden ja säveltäjien seurassa, ja ystävystyi muun muassa Pablo Picasson kanssa vuonna 1907.

Amedeo Modigliani syntyi Toscanassa vuonna 1884 ja sairastui jo nuorena tuberkuloosiin ja lavantautiin. Hänen elämäänsä kuuluivat myöhemmin myös huumeet ja alkoholi, jotka heikensivät huonoa terveydentilaa entisestään.

Modiglianin maalauksille tunnusomaista ovat alaston- ja muotokuvien taivutetut päät, pitkulaiset kasvot, mantelinmuotoiset silmät sekä pitkät kaulat ja luihut olkapäät.

Modigliani vietti boheemia elämää köyhänä taiteilijana eikä hänen maalauksensa menneet kaupaksi. Moni vieroksui hänen omalaatuista tyyliään ja jotkut hänen mallinaan olleista taitelijakollegoistakin hankkiutui eroon muotokuvistaan.

Modiglianilta puuttui myös galleristi, joka olisi edistänyt hänen uraansa. Viimeisinä vuosinaan ennen kuolemaansa Modigliani tutustui puolalaiseen runoilijaan Léopold Zborowskiin, joka toimi myös taidekauppiaana ja hän kehoitti Modigliania keskittymään alastonmalleihin, jotta hänen maalauksensa myisivät paremmin. Modigliani piti Pariisissa vain yhden yksityisnäyttelyn vuonna 1917.

Modigliani kuoli aivokalvontulehdukseen 35-vuotiaana. Hänen kuolemaansa liittyy myös surullinen tragedia, sillä taiteilijan elämänkumppani Jeanne Hébutern, joka odotti pariskunnan toista lasta, teki suruissaan itsemurhan heittäytymällä ikkunasta. Modiglianilla ja Hébuternilla oli ennestään 2-vuotias tytär.

Modiglianin kuoleman jälkeen taiteilijan teokset saivat runsaasti julkisuutta ja niistä jopa kilpailtiin Ranskassa ja ulkomailla. Tänä päivänä Modigliani on maailman kalleimpia taiteilijoita.

AMEDEO MODIGLIANI
28.10.2016–5.2.2017
ATENEUM
Kaivokatu 2, Helsinki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: