ARMO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otin Teneriffalle matkalukemiseksi mukaan Linn Ullmannin Armon, jota en ollutkaan lukenut, päinvastoin kuin väitin Luettua-postauksessani, jossa kirjotin Ullmannin viimeisimmästä kirjasta Rauhattomat. Vielä olikin siis yksi Ullmann lukematta.

Armo kertoo Johan Slettenistä, toimittajasta, jota pyydetään eroamaan toimituksesta hänen plagioituaan erään romaanin saksalaisen arvostelun ja allekirjoitettuaan sen omalla nimellään. Johanin ura päättyy siis häpeällisesti ja hänet siirretään eläkkeelle. Pian tämän jälkeen hän saa kuulla olevansa parantumattomasti sairas.

Johan ei ollut suosittu mies. Hän ei ollut ihailtu mies. Eikä hän ollut kyseenalaistaja. Hän epäili ettei hänestä tulisi edes kaivattua miestä. Mutta hän oli rakastetu mies. Hän ei epäillyt Main rakkautta. Hän ei tosin ymmärtänyt, miksi Mai häntä rakasti.

Johanin toinen vaimo, Mai, on lastenlääkäri ja Johan pyytää häntä auttamaan, kun Johanin lähdön hetki koittaa. Johanin isän kuolema on yhä Johanin mielessä eikä hän halua kokea samanlaista alennustilaa, vaan haluaa poistua elämästä arvokkaasti.

Vaimo kieltäytyy ensin auttamasta, mutta kun Johanin sairaus etenee, tämä lopulta suostuu Johanin pyyntöön. Johan puolestaan alkaa epäillä vaimonsa motiiveja, onko tämä helpottunut, kun kaikki lopulta päättyy.

Kaikki merkit liittyivät sairauteen. Johan katseli ympärilleen ja kysyi auringolta, nurmikolta, taivaalta, kirjoilta ja Mailta: Selviänkö minä tästä hengissä, kuolenko minä? Antakaa merkki! Kertokaa!

Ullmann on kirjoittanut hienovireisen kirjan rakkaudesta, luottamuksesta ja luopumisesta. Siitä, kuinka monta kertaa aamuisin ehtii vielä sarastaa ja iltaisin hämärtää kunnes tulee hetki, se hetki, kun täytyy antaa periksi, on pakko luopua ja luovuttaa.


TIMANTTIPESULA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen matkalaukkuun pakkaamani kirja oli Unna Lehtipuun hiljattain ilmestynyt Timanttipesula – Sijoita elämäsi fiksusti. Kirjan kantavana teemana on ihmisen suhde rahaan, aikaan ja talenttiin. Timanttipesula antaa vastauksia muun muassa siihen, miten voin sijoittaa rahani ja aikani arvojeni mukaisesti, millainen shoppailu lisää hyvinvointia ja onnellisuutta tai miten voisin hyödyntää osaamiseni ja talenttini niin, ettei myöhemmin tarvitse katua.

Fiksu lykkää nopean nautinnon saadakseen isomman hyödyn myöhemmin. Sinnikkyys ja kyky lykätä välitöntä nautintoa on keskeinen ominaisuus menestyjissä. Fiksu ei myöskään jää liian pitkäksi aikaa roikkumaan asioihin tai työ- ja ihmissuhteisiin, jotka tuhoavat ilon jatkuessaan. Menetettyä aikaa et saa takaisin. 

Kirjaan on otettu mukaan omakohtaisia näkemyksiä ja kokemuksia tavallisilta ihmisiltä sekä asiantuntijoiden kommentteja esimerkiksi siihen, mikä on rahan merkitys parisuhteesssa, miksi jokaisen pitäisi kiinnostua vaurastumisesta tai miten rahaa on mahdollista hallita.

RAHAA käsittelevässä osiossa muun muassa pariterapeutti Heli Pruuki ja parisuhdetohtori Hanna Ranssi-Matikainen opastavat puhumaan parisuhteessa avoimesti rahasta ja pohtimaan yhdessä, mitä tunteita, tarpeita, fantasioita tai haaveita rahaan liittyy. He kehoittavat näkemään parisuhteen investointina ja sijoittamaan siihen resursseja, kuten laittamaan rahaa sivuun parisuhteelle ja lähtemään pienelle retkelle, matkalle tai ulos syömään kerran kuussa.

AIKA-osiossa aivotutkija Minna Huotilainen antaa hyödyllisiä vinkkejä, miten ajatukset on mahdollista saada paremmin kuriin ja uusille urille. Hän vinkkaa esimerkiksi uutta, luovaa asiaa tehdessä vaihtamaan paikkaa tai kokeilemaan kävelypalavereja sekä raivaamaan tilaa ja aikaa yhdelle tärkeälle asialle kerrallaan.

TALENTTI-osiossa professori Pirjo Ståhle antaa vinkkejä, kuinka omaa talenttiaan ja kutsumustaan voi parhaiten kehittää. Ståhle painottaa myös aitojen kontaktien merkitystä, joiden avulla on mahdollista peilata myös omaa identiteettiään.

Paljon hyödyllisiä, erilaisia vinkkejä! Timanttipesula on innostavaa luettavaa. Lehtipuu kirjoittaa sujuvasti ja helppotajuisesti. Kirjasta saa parhaan opin, jos lisäksi malttaa paneutua kunkin aihealueen lopussa oleviin kysymyksiin ja pohtia asioita omasta näkökulmastaan. Kirja laittoi ainakin minut miettimään omia kulutustottumuksiani ja sitä, mihin käytän rahani, mitkä tunteet hallitsevat shoppailuani ja mikä olisi paras keino oppia säästäväisemmäksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: